Fråga 2016/17:1819 Bristen på studentbostäder

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Nu efter sommaren drar studierna igång igen för många förväntansfulla studenter vid landets universitet och högskolor. Men för många studenter som kommit in på sitt livs drömutbildning väntar en dyster och problematiskt start på höstterminen. Bostadsbristen för landets studenter är nämligen även i år mycket stor, och många riskerar därför att stå helt utan en bostad inför terminsstarten.

Trots att byggandet av studentbostäder har kommit igång den senaste tiden är underskottet på studentbostäder fortfarande mycket stort. Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät för 2017 visar nämligen att det råder fortsatt brist på studentboenden i flertalet högskolekommuner. 23 av landets 40 högskolekommuner uppger i år att de har ett underskott på studentbostäder. Det är samtliga kategorier av högskolekommuner, såväl stora som små, samt högskolekommuner i storstadsregionerna. Det är endast två kommuner, Piteå och Södertälje, som uppger att det finns ett överskott på studentbostäder i årets enkät.

Läget är alltså fortfarande mycket alarmerande, och för många stundeter är dyra andrahandskontrakt eller olagliga tredjehandskontrakt enda lösningen för att de inte ska tvingas tacka nej till sin utbildningsplats. En situation som vi naturligtvis inte kan eller ska acceptera.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Kommer statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att komma till rätta med bristen på studentbostäder, och i så fall när?