Fråga 2016/17:181 Ny kemikalieskatt

av Jenny Petersson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen vill i sitt budgetförslag införa en ny skatt på vitvaror och hemelektronik från och med den 1 juli 2017. Syftet är att minska användningen av farliga kemikalier i svenska hem. Men skatten får en negativ effekt eftersom den snedvrider konkurrensen. Enligt Finansdepartementets egna beräkningar kommer försäljningen av viss elektronik krympa med upp till 4,5 procent.

Det innebär att företag gynnas om de flyttar sina lager från Sverige och säljer direkt till konsumenterna från utlandet. Införs skatten kan den slå ut över tusen jobb från Sverige som i stället flyttas till våra grannländer. Det får stora konsekvenser för orter som Eskilstuna, Örebro, Jönköping och Norrköping där det finns stora vitvarulager. Underleverantörer, till exempel lokala åkerier, förlorar sina största och i vissa fall enda uppdragsgivare. Även miljön förlorar på detta eftersom varorna måste transporteras längre vägsträckor.

De svenska e-handlarna kommer att omfattas av punktskatten, men elektronikvaror som köps på nätet från utlandet kommer inte att beskattas. Skatten gör alltså att konkurrensen snedvrids till nackdel för handeln i Sverige.

Skatten på vitvaror och hemelektronik påverkar bara produkter som köps på den svenska marknaden. Man kan fråga sig varför regeringen avser att med den skatten gynna utländska aktörer på bekostnad av jobben och miljön i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder och initiativ tänker finansministern ta för att motverka att den nya skatten snedvrider konkurrensen och gynnar utländska aktörer på bekostnad av jobben och miljön i Sverige?