Fråga 2016/17:1785 Dubbdäckslagstiftningen

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Sedan 2013 ska man enligt lag ha vinterdäck mellan 1 december-31 mars för att sedan ha tagit av dubbdäcken senast den 15 april. Eftersom det är en skarp lagstiftning som kan medföra böter om du kör med dubbdäck efter den 15 april innebär detta att om du blir stoppad och det just den dagen du blir stoppad inte är vinterväglag (men det enligt väderprognosen riskerar att bli vinterväglag några dagar senare igen) så riskerar du böter. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig. Detta är en tolkningsfråga från gång till gång, vilket kan tyckas vara rättsosäkert.

Lagen är inte anpassad till att Sverige är ett långt land med många varierande temperaturer och väglag. Påsken 2017 är ett sådant exempel på år där det inträffade blixthalka och snöstorm som innebar stora trafiksvårigheter för bilister.

Nuvarande dubbdäckslagstiftning ställer även till problem för förare som färdas över flera län med skiftande väderlek. Om man reser från Skaraborg till Norrland kan man behöva ha sommardäck på halva sträckan och vinterdäck/dubbdäck på resten av sträckan, eftersom det kan vara vinterväglag i Norrland och sommarväglag i Skaraborg. Det är rimligt att lagstiftningen är mer flexibel och tar större hänsyn till de stora variationerna som finns i vårt stora och avlånga land.

I Norge har man en mer flexibel lagstiftning där man bland annat förlängt dubbdäckstillståndet två veckor i de nordligaste länen. Det är någonting som vi skulle kunna studera även i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

Är statsrådet villig att se över dubbdäckslagstiftningen och eventuellt titta på det norska exemplet för datumsättning för att göra förändringar i den befintliga lagstiftningen i Sverige?