Fråga 2016/17:1761 Konflikten i Nagorno-Karabach-regionen

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den pågående konflikten i Nagorno-Karabach regionen har pågått över en längre tid och benämns som en ”protracted conflict”. Sedan förra årets fyra dagars krig har säkerhetsläget förvärrats och nya strider pågår. OSSE har under en längre tid aktivt arbetat för att stödja en fredlig utveckling i regionen och överenskommelser angående åtgärder för att uppnå fred har träffats mellan de båda länderna Azerbajdzjan och Armenien i Wien och S:t Petersburg. Dessa överenskommelser har tyvärr inte fullföljts. OSSE skulle kunna bidra ytterligare till en fredlig lösning genom OSSE-observatörer på plats i området. Observatörerna skulle genom sin närvaro ha en lugnande inverkan och även rapportera eventuella överträdelser av fredsöverenskommelserna. Syftet med observationen skulle vara att stödja implementering av befintliga överenskommelser.

Sveriges regering kan som medlemsland i OSSE lyfta frågan om OSSE-observatörer vid kommande ministermöte liksom lyfta frågan om situationen i Nagorno-Karabach i FN:s säkerhetsråd och i EU:s ministerråd för utrikesfrågor. Den pågående konflikten mellan de två grannländerna i Europas utkanter behöver en fredlig lösning som inkluderar de båda parterna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallströmom hon är beredd att aktivt verka för en fredlig lösning i konflikten mellan Nagorno-Karabach genom att lyfta frågan i ovannämnda fora där Sverige är verksam?