Fråga 2016/17:173 Akutsjukhus i Jämtlands län

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sverige har bland Europas längsta väntetider i hälso- och sjukvården. Sedan vänsterregeringen avskaffade alliansregeringens kömiljard har vårdköerna återigen ökat. På flera av Sveriges akutsjukhus finns det stora brister gällande tillgänglighet. Regeringen och statsrådet verkar nöjd med situationen, medan köerna ökar och väntetiderna behöver kortas ned.

Regeringens och det ansvariga statsrådet Gabriel Wikströms propositionslista är tom på konkreta förslag på åtgärder för att förbättra tillgängligheten.

Däremot meddelade statsrådet i en intervju i vårdtidningen Dagens Medicin i somras att Sverige i nuläget har för många akutsjukhus. Vidare menade statsrådet att det kan ske ett flertal nedläggningar av akutsjukhus i samband med regeringens regionreform.

Men han tror att de nya storregionerna kan komma att lägga ner ett antal akutsjukhus när en regionreform är genomförd”, skriver man om statsrådet Wikström i en intervju i tidningen Dagens Medicin sommaren 2016.

Det är oroväckande att regeringen avser att genomföra en ifrågasatt regionreform som inte löser sjukvårdens problem utan snarare riskerar att leda till färre akutsjukhus. Frågan är vilka akutsjukhus statsrådet anser skulle kunna läggas ned. Ännu har statsrådet inte lämnat något besked om detta.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser statsrådet att verka för en nedläggning alternativt utföra en neddragning av länets enda akutsjukhus i Jämtlands län och hur avser statsrådet i sådant fall motverka orimliga väntetider?