Fråga 2016/17:1717 Natos utvärdering av Sveriges försvar

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sverige är en del av Natos Partnership for Peace Planning and Review Process (PARP). Den syftar till att skapa en strukturerad process för att utveckla interoperabiliteten med Nato och inventera vilka förmågor som kan användas i multilaterala övningar och operationer. Sedan 2011 har Sverige även låtit Nato att inom ramen för PARP utvärdera den svenska försvarsreformen och utvecklingen av den svenska försvarsförmågan.

Utvärderingen av partnerlandets försvar genomförs en gång vartannat år. Alliansregeringen var öppen med Natos utvärderingar och offentliggjorde sammanfattningar av de slutsatser som framkom i Natos bedömningar av det svenska försvaret. Att låta allmänheten få ta del av en så pass viktig utomstående aktör som Natos utvärdering av det svenska försvaret är centralt för den allmänna debatten om Sveriges försvar.

Med anledning av att Nato nyligen genomfört en ny utvärdering av Sveriges försvar vände jag mig till Försvarsdepartementet för att få ta del av denna. Dock fick jag beskedet att utvärderingen är belagd med sekretess och inte kan lämnas ut. Att utvärderingen inte kan lämnas ut i sin helhet är förståeligt, men regeringen hade åtminstone kunnat offentliggöra en sammanfattning av de viktigaste slutsatserna. Detta har dock inte skett.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Varför har regeringen inte offentliggjort den utvärdering av det svenska försvaret som Nato gjort inom ramen för PARP och avser försvarsministern framgent att informera allmänheten om Natos bedömning av Sveriges försvar?