Fråga 2016/17:1702 Seriestölder

av Carl-Oskar Bohlin (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sommaren är här, och med den följer tyvärr två saker som invånarna i Dalarna har att oroa sig över. Dels sjunker den polisiära bemanningen, dels ökar stölderna av bland annat båtmotorer och annan egendom. Vid ett samtal med polisen i Dalarna framgår att man under vissa sommarveckor ibland bara har tre bilar i yttre tjänst i hela länet. Vi talar alltså om en geografisk yta på 20 × 40 mil där det finns 275 000 permanentboende och 50 000–100 000 sommarturister. Denna situation är i sig mycket anmärkningsvärd och tyvärr ett kvitto på att regeringen inte nog prioriterar den polisiära situationen i landet utanför storstäderna.

Ställda inför detta faktum är det dock inte särskilt förvånande att polisen i Dalarna med aktuell bemanning har mycket begränsade möjligheter att beivra stöldbrott. Det är sedan tidigare känt att merparten av de stölder som nu är aktuella begås av utländska organiserade stöldligor. Anledningen till att deras verksamhet i Sverige fortsätter år efter år är att risken att ställas inför rätta är förhållandevis låg. En förstärkt insats vid Sveriges utflödeshamnar skulle kunna föra med sig att risken för att gripas blir så stor att de utländska stöldligorna helt enkelt upphör med sin verksamhet i Sverige.

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att stärka den befintliga polisiära verksamhet som finns vid Sveriges utflödeshamnar och för att se över möjligheterna att stärka de legala förutsättningarna för att effektivt kunna bedriva gränskontroll?