Fråga 2016/17:170 Akutsjukhus i Motala och Norrköping

av Andreas Norlén (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sveriges långa väntetider i hälso- och sjukvården är bland de längsta i Europa. På flera av akutsjukhusen i Sverige finns det stora brister gällande tillgänglighet. Regeringen och statsrådet Gabriel Wikström (S) verkar tillfreds med situationen, trots att väntetiderna behöver kortas ned.

Regeringen och det ansvariga statsrådet Gabriel Wikström har inte lagt några förslag på åtgärder för att förbättra tillgängligheten.

Däremot meddelade Gabriel Wikström i en intervju i vårdtidningen Dagens Medicin i somras att Sverige har för många akutsjukhus. Vidare menade Gabriel Wikström att ett flertal akutsjukhus kan komma att läggas ned i samband med att regeringens regionreform genomförs.

”Men han tror att de nya storregionerna kan komma att lägga ner ett antal akutsjukhus när en regionreform är genomförd”, skriver man om Gabriel Wikström i en intervju i Dagens Medicin sommaren 2016.

Regeringen anför att skapandet av storregioner syftar till att göra vården bättre. Om det är rätt väg kan diskuteras. Regeringens linje ifrågasätts av bland andra Myndigheten för vårdanalys, som pekar på andra åtgärder som vore mer effektiva. I vart fall har inte regeringen tidigare anfört att ett syfte med storregionerna är att det ska bli lättare att lägga ned sjukhus. Detta behöver klarläggas. Frågan är vilka akutsjukhus Gabriel Wikström anser skulle kunna läggas ned. Ännu har statsrådet inte lämnat något besked om detta, varför sjukhus i Östergötland och i övriga Sverige måste anses vara hotade av nedläggning. Om vi antar att Universitetssjukhuset i Linköping är fredat till följd av den högspecialiserade vård som bedrivs där återstår lasarettet i Motala och Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Tänker statsrådet verka för att akutsjukhusen i Motala och Norrköping ska läggas ned och på vilket sätt tänker statsrådet i sådant fall motverka orimliga väntetider?