Fråga 2016/17:1699 Lantmäteriets handläggningstider

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Trots ett rekordhögt byggande den senaste tiden blir bostadskrisen i Sverige allt värre. Behovet av nya bostäder bedöms vara 710 000 fram till år 2025, och enligt en nyligen publicerad enkät från Boverket uppger 255 av landets 290 kommuner att det nu råder bostadsunderskott i den egna kommunen, vilket är 15 fler än i fjol och en ökning med 72 kommuner på bara två år.

Om vi inte under överskådlig tid ska brottas med ständig bostadsbrist behöver därför tempot ökas och bostadsbyggandet prioriteras ytterligare, men vi behöver även komma till rätta med hinder som just nu bromsar byggandet.

En flaskhals som många vittnar om är de allt längre handläggningstiderna hos Lantmäteriet som just nu bromsar många bostadsbyggen och företagsetableringar runt om i landet. För trots att ledtiderna vid byggande behöver bli kortare så ökar just nu handläggningstiderna hos Lantmäteriet, och missnöjet över situationen växer på många håll bland kommuner och byggföretag.

Handläggningstiden hos myndigheten är nu uppe i 52 veckor för fastighetsregleringar, en ökning med nio veckor under föregående år. För enklare avstyckningar är leveranstiden uppe i 39 veckor, vilket är en ökning med 22 procent på ett år. Utvecklingen är oroande och kräver handling.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Peter Eriksson:

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att komma till rätta med de långa handläggningstiderna hos Lantmäteriet, och när kommer de i så fall att vidtas?