Fråga 2016/17:1688 RUT-avdrag till företag utan trafiktillstånd

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Medier rapporterar om att fler företag som egentligen sysslar med andra verksamheter har börjat med flytthjälp sedan det blev möjligt att dra av kostnader på RUT-avdraget i augusti förra året. Det är en positiv utveckling att branschen utvecklar sig med fler företag men om de företag som nu utför flyttjänster saknar trafiktillstånd uppstår en osund konkurrens.

Aftonbladet skrev den 25 juni 2017 att många företag som är verksamma inom flyttbranschen nu möter konkurrens från företag som saknar trafiktillstånd. Att inneha trafiktillstånd och genom det uppfylla de krav som Sveriges riksdag har ställt kostar pengar och om företag utför samma tjänster utan trafiktillstånd kan det leda till prisdumpning.

Det är olagligt att hålla på med flytthjälp om trafiktillstånd saknas. Men om en kund anlitar ett företag utan tillstånd går det ändå att utnyttja RUT-avdraget enligt en intervju som Aftonbladet gjort på Skatteverket.

”Vi har ingen laglig möjlighet att vägra RUT-avdrag för de som inte har trafiktillstånd”, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket till Aftonbladet. Hon menar att RUT-avdraget i dag används som ett sätt att just pressa priserna inom flyttbranschen.

Det borde självklart inte gå att utnyttja RUT-avdraget om man inte uppfyller alla lagar och regler.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad avser finansministern att göra åt problemet med RUT-avdrag till företag som saknar trafiktillstånd inom flyttbranschen?