Fråga 2016/17:1667 Polisens bemanning

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Nu stundar en skön sommarledighet för många svenskar, så också för vårt lands poliser. Det innebär dock även att stora delar av Sverige lider av brist på poliser under sommarmånaderna. Förra sommaren rapporterades exempelvis att bristen på poliser i Dalarna föranledde att en semesterledig polis tvingades ingripa mot en narkotikapåverkad man i Falun, då det inte fanns någon patrull tillgänglig att skicka ut. I Skåne stängde samtidigt många polisstationer ned sin verksamhet under sommaren. I juli 2016 fanns endast 52 procent av de skånska poliserna i aktiv tjänst.

Polisens underbemanning under sommaren är allvarlig och ett hot mot tryggheten. Medborgarnas tilltro till polisen och rättsväsendet bygger på tillgänglighet och att polisen kommer när man behöver. Att polisen är underbemannad och inte hinner åka på utryckningslarm är oacceptabelt och undergräver den service som medborgarna har rätt att förvänta sig av samhället.

En ytterligare problematik som lett till färre poliser och en generell underbemanning, även under resten av året, är också det besynnerliga anställningsstopp som införts gällande de nationella avdelningarna. Därtill är det många poliser som väljer att lämna sin tjänst; bara i år har cirka 400 poliser hittills slutat. Av dessa är de flesta mitt i karriären, under 40 år och har varit i yrket 5–7 år. Det är en allvarsam utveckling som måste vändas.

Därför vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur ser polisens bemanning ut under en vanlig vecka, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka tryggheten och förbättra polisens bemanning under sommarmånaderna?