Fråga 2016/17:1666 Utveckling av preclearance på Arlanda

av Nina Lundström (L)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Arlanda flygplats är Sveriges största flygplats. Den verkar som nav för flygtrafiken och har därmed stor betydelse för svensk ekonomi. För inrikestrafiken är Arlanda flygplats central och erbjuder ett stort utbud av regionala linjer i hela landet. Flygplatsen är också viktig för svensk import och export samt möjliggör för utbyten med övriga världen genom turism och annan besöksnäring.

Regeringen har att tillsatt ett råd för utvecklingen av Arlanda flygplats, luftrummet och anslutande infrastruktur. Detta är en del i den av regeringen beslutade svenska flygstrategin. Infrastrukturminister Anna Johansson är ordförande för det råd som ska fungera som ett rådgivande organ mellan berörda aktörer. Genom utbyte av erfarenheter ska rådet tillsammans bidra i arbetet med att långsiktigt utveckla Arlanda flygplats.

Fler direktlinjer till USA tillsammans med amerikansk inresekontroll gör Arlanda till den viktigaste flygplatsen i norra Europa. Ett starkt Arlanda betyder mycket för Stockholms och Sveriges näring och tillväxt.

Regeringen har förhandlat med USA om bilaterala avtal om preclearance på Arlanda. Amerikansk inresekontroll, preclearance, innebär att amerikansk gräns-, tull- och säkerhetskontroll genomförs redan på Arlanda i stället för vid ankomst till USA. Regeringens målsättning är att under våren 2018 kunna överlämna en proposition till riksdagen.

Min fråga till statsrådet Anna Johansson är:

 

Hur kommer en flygskatt att påverka Arlanda flygplats framtida roll och utveckling av preclearance till USA?