Fråga 2016/17:161 Den östliga förbindelsen

av Tina Ghasemi (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Stockholm är en tillväxtmotor för hela Sverige och hamnar högt i rankningar över innovation och tillväxt i jämförelse med andra större städer i världen. För att Stockholm fortsatt ska kunna behålla sin position behövs fortsatta investeringar i infrastrukturen, inte minst i ljuset av den stora inflyttning som sker till Stockholmsregionen. Stockholm är en av de fem snabbast växande regionerna i Europa. Mellan slutet av 2008 och slutet av 2014 växte staden med drygt 100 000 personer, i genomsnitt 46 personer per dag. År 2020 beräknas en miljon människor bo i Stockholm.

Stockholms snabba tillväxt medför ökade trafikbehov och ställer därför höga krav på smarta trafiklösningar och välfungerande infrastruktur anpassad efter invånarnas behov och förväntningar. Fler investeringar måste därför till för att möta behoven. Det är även viktigt att dessa satsningar genomförs med hänsyn till miljö och trafiksäkerhet. För att värna och stärka tillväxten i Stockholm – och därmed även i landet – är det därför nödvändigt att förstärka vägnätet för en hållbar infrastruktur.

Att bygga den östliga förbindelsen är ett nödvändigt och naturligt nästa steg i denna strävan. Exempelvis har Trafikverket i rapporten ”Östlig förbindelse – Trafikanalys och nyttor” beräknat att trafikefterfrågan i innerstaden kommer att minska så pass mycket att köerna till stor del försvinner. Stockholms Handelskammare har vidare beräknat att köerna på Södra länken kommer att minska med 25 procent och köerna på Essingeleden med 15 procent. Det är därför sannolikt att den östliga förbindelsen – och därmed fullbordandet av förbifarten – skulle minska snarare än öka påfrestningarna på miljön, eftersom köerna skulle minska och således även utsläppen av avgaser och koldioxid.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Kommer regeringen att besluta om byggstart för den östliga förbindelsen, och när väntas i så fall beslutet om byggstart fattas?