Fråga 2016/17:1608 Trygghetssystem för företagare

av Sofia Fölster (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Trygghet för företagare och entreprenörer är en grundförutsättning för att fler människor ska våga ta steget och starta en egen verksamhet. Den första tiden, när den nya verksamheten ska etableras, är givetvis också den svåraste. För att bli berättigad till sjuk- och föräldraförsäkring måste exempelvis den som startar ett aktiebolag ta ut lön från första dagen, vilket dock kan vara omöjligt för den som precis startat sin verksamhet.

Det kan ta flera år innan företaget går ihop ekonomiskt och blir lönsamt. Om man under denna tid skulle drabbas av sjukdom innebär detta att man som företagare som driver ett aktiebolag inte får någon sjukersättning om man inte tagit ut någon lön. På samma sätt får man vid graviditet endast grundnivån i föräldrapenningen om man inte tagit ut lön från sitt bolag, då det inte finns någon sjukpenninggrundande inkomst att bygga ersättningen på.

Brister i trygghetssystem för företagare uppger många, särskilt kvinnor, som ett viktigt skäl till att inte ta steget och starta eget. Om Sverige ska få fler entreprenörer är det därför viktigt att se över och förbättra trygghetssystemen för företagare.

Därför vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Avser ministern och den samlade regeringen att se över och förbättra trygghetssystemen för företagare?