Fråga 2016/17:1606 Tandvårdsstöd till äldre

av Cecilia Widegren (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

När vi blir äldre ökar risken för försämrad hälsa och munhälsa. Det finns ett samband mellan munhälsa och den allmänna hälsan. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys visar i sin rapport Tandlösa tandvårdsstöd att endast en liten andel av de äldre som har rätt till tandvårdsstöd tar del av dessa stöd. Därtill är skillnaderna mellan olika landsting/regioner betydande när det gäller hur tandvårdsstöden erbjuds. Allt detta får till följd att risken för försämrad munhälsa hos äldre ökar. Det är oroande.

Det är samtidigt viktigt att se att tandvårdspatienter är klart mest nöjda i jämförelse med alla andra patienter och brukare av vård, äldreomsorg och hemtjänst. Nöjdheten med tandvården minskar dock något i år, beroende på att Folktandvården får lägre betyg av patienterna. Samtidigt har nöjdheten med privat tandvård aldrig varit högre än nu. Detta enligt Svenskt Kvalitetsindex 2017.

Tandvårdsstöden måste ses över noga och utvärderas grundligt. Det handlar särskilt om följande stöd: särskilt tandvårdsbidrag, tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, uppsökande verksamhet samt nödvändig tandvård. De mest sjuka äldre är i behov av en sammanhängande vårdkedja. Tandvården ska vara en viktig del av denna kedja. Det är centralt att stöden som ges till äldre når fram och bidrar till förbättrad munhälsa.

Regeringen har aviserat att en utredning ska tillsättas, bland annat med uppdrag att analysera och föreslå åtgärder som kan bidra till att minska de socioekonomiska skillnaderna i tandhälsa. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vilken analys gör ministern av att tandvårdsstöden inte når fram till äldre så som det var avsett, och vilka nya konkreta åtgärder, förutom aviserad utredning som inte specifikt sagts fokusera på äldre, avser ministern att vidta för att vända den negativa utvecklingen?