Fråga 2016/17:1605 Lagreglering av estetiska kroppsbehandlingar

av Cecilia Widegren (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

År 2015 överlämnades Skönhetsutredningens betänkande Kroppsbehandlingar – åtgärder för ett stärkt konsumentskydd (SOU 2015:100). En mycket efterlängtad utredning som tydligt visar på nödvändigheten av att skärpa kvalitetskraven i skönhetsbranschen.

Men tyvärr, efter att under två år inte ha presenterat konkreta förslag och åtgärder för att inte fler ska drabbas meddelar i stället regeringen med dess ansvariga minister den 8 juni 2017 via medierna att det inte blir någon lagreglering av skönhetsbehandlingar – trots att dessa ibland kan innebära väsentliga risker och trots att den som genomgår behandling har ett svagt konsumentskydd. Vi talar inte om hundratals, utan tusentals, som drabbas årligen.

Estetiska kroppsbehandlingar för att förändra utseendet som människor själva väljer att göra anses inte vara hälso- och sjukvård. Det utbud som finns i dag präglas av ett brett spektrum av olika aktörer, behandlingar och regelverk. Det är, i princip, fritt fram att bedriva verksamhet där man utför kroppsbehandlingar i syfte att förändra utseendet utan att man behöver ha några särskilda medicinska kunskaper.

Det är vanskligt att ha en bestämd uppfattning om hur vanligt förekommande dessa varierande kroppsbehandlingar för att förändra utseendet är, men enligt Socialstyrelsens bedömning och beräkning rör det sig om mellan 60 000 och 65 000 behandlingar per år. Det som går att slå fast är att antalet behandlingar, ingrepp och aktörer ökar. Många människor riskerar att råka illa ut.

Skönhetsutredningen har i sitt betänkande lagt fram ett antal konkreta förslag till åtgärder. I all korthet föreslås exempelvis en ny lag om kroppsbehandlingar i syfte att stärka konsumentens skydd genom högre krav på den som är utförare av dessa behandlingar. Av denna utredning framkom också att drygt hälften av alla tillfrågade i en undersökning kan tänka sig att genomföra estetiska skönhetsingrepp. Att låta detta område fortsätta att vara så oreglerat är mycket oansvarigt. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll: 

 

På grundval av vilken analys väljer ministern och regeringen att inte lägga fram konkreta förslag och en proposition om lagreglering av estetiska kroppsbehandlingar för att få ordning och reda och stärka kvaliteten för kunderna, och vilka nya konkreta åtgärder, förutom ytterligare utredningsuppdrag till Socialstyrelsen, avser ministern att vidta för att säkerställa ett rimligt skydd för alla dem som genomgår estetiska kroppsbehandlingar?