Fråga 2016/17:1602 Utredning om fackliga stridsåtgärder

av Lars Hjälmered (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Konflikten i Göteborgs hamn har pågått sedan våren 2016, och någon lösning tycks fortfarande inte vara i sikte. Trots att det finns ett gällande kollektivavtal som reglerar hamn- och stuveriarbete i Sverige har stridsåtgärder tagits till, och hittills har konflikten inneburit svåra ekonomiska konsekvenser för hamnen och dess kunder när leveranser har försenats eller uteblivit. Av de containrar som kommer till och från Sverige går 60 procent via Göteborg. Konflikten påverkar kunder som nu får lägga mycket arbete på att lösa sina transportbehov. Exempelvis flyttas stora godsmängder från fartyg till lastbil, vilket ger stora extra kostnader och en ökad miljöpåverkan. Konflikten har också pågått så pass länge att varumärket Göteborgs Hamn påverkas och skadas.

I maj besökte arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson Göteborg och gav då besked om att regeringen planerar att utse en utredare för att se över konflikträtten. Den 23 maj kom också ett pressmeddelande från regeringen där följande beskrivning gavs: ”En särskild utredare kommer därför att få i uppdrag att se över reglerna för att vidta stridsåtgärder i en situation där arbetsgivaren redan är bunden av kollektivavtal eller där skälet för att vidta stridsåtgärder är något annat än att uppnå ett kollektivavtal.” Nästan en månad senare har fortfarande ingenting hänt. Ingen utredare har tillsatts, och ingen utredning har påbörjats. Under tiden fortsätter konflikten med mycket stora effekter på företag och samhället i övrigt.

Därför vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

När förväntar sig ministern att regeringens utredare som ska se över stridsåtgärdsrätten kan vara på plats och påbörja sitt arbete?