Fråga 2016/17:1600 Könsstympning

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

För två år sedan uppskattade Socialstyrelsen att det fanns ungefär 38 000 könsstympade kvinnor i Sverige, men nu har en ny sammanställning gjorts för alla länder i Europa som visar att det är en grov underskattning. Sammanställningen visar att Sverige är ett av de länder som har störst andel kvinnor från länder i Östafrika där könsstympning är vanligt. Mörkertalet är stort eftersom långt ifrån alla drabbade berättar om vad de blivit utsatta för. Många kvinnor tvingas uppsöka sjukvården för de svåra komplikationer som kvinnlig omskärelse ofta innebär.

Stympningen upphör inte även om barnen bor i Sverige. Många föräldrar åker till hemlandet eller något annat land för att genomföra ingreppet på sina döttrar, trots att det är förbjudet enligt svensk lag. När de väl kommer tillbaka är det svårt för myndigheter att upptäcka att stympning har skett om flickorna inte tvingas söka läkarvård.

Kvinnlig omskärelse är en del av det hedersförtryck som regeringen har haft svårt att se, förstå och åtgärda. Trots vackra ord om en feministisk politik på alla områden fortsätter stympningarna. Det är hög tid att regeringen tar problemen på allvar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra att flickor och kvinnor blir könsstympade?