Fråga 2016/17:159 Välfärden

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Regeringen väljer medvetet att fortsätta att bedriva symbolpolitik avseende välfärdens verksamheter och organisation. Detta i stället för att införa åtgärder som gör skillnad.

Regeringspartierna, tillsammans med Västerpartiet, har i Sveriges riksdag vid upprepade tillfällen det senaste året röstat emot tydliga kvalitetskriterier för att skapa ordning och reda i välfärden på till exempel HVB-hem, familjehem eller stödboenden. Regeringen har konsekvent sagt nej till införande av generella tillstånd att bedriva välfärdsverksamhet där man jobbar med utsatta barn och unga, till exempel HVB-hem och stödboende. Regeringspartierna och Vänsterpartiet har även röstat emot förslag som handlar om tydliga kvalitetskriterier inom välfärdsverksamheter som ett redskap att hjälpa barn och unga.

Så sent som den 21 juni 2016 behandlade och beslutade riksdagen om bland annat generella tillstånd i välfärdsverksamheter. Regeringspartierna och Vänsterpartiet röstade för avslag på dessa förslag. Nu meddelar regeringen att Konkurrensverket ges i uppdrag att kartlägga marknaden för behandlingshem för barn och vuxna, och detta i efterhand!

Ordning och reda i välfärden är avgörande. Välfärden är ingen marknad. Det finns tydliga kvalitetsbrister i välfärden. Därför ska man, när man har möjlighet, göra mer rätt från början och inte lappa och laga i efterhand. Det behövs generell tillståndsplikt för alla utförare i välfärden, oavsett driftsform. Vi ställer hårda krav på dem som driver företag i till exempel finanssektorn. Av motsvarande skäl är det viktigt och naturligt att ställa tydliga krav redan från början på dem som vill utbilda våra barn, ge vård till sjuka och omsorg till äldre.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att vidta nu för att göra mer rätt från början, och för att säkerställa att en generell tillståndsplikt införs gällande all välfärdsverksamhet i Sverige?