Fråga 2016/17:1575 Förslaget om att återinrätta Djurskyddsmyndigheten

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Sverige har ett av världens bästa djurskydd som är både modernt och ändamålsenligt. För att ha ett så modernt djurskydd som möjligt krävs förändring i takt med tiden. En sådan förändring var att för tio år sedan lägga ned Djurskyddsmyndigheten och i stället överföra djurskyddsfrågorna till Jordbruksverket. Djurskyddsmyndigheten hade kritiserats under lång tid för samarbetssvårigheter och för att den införde onödigt hårda föreskrifter som försvårade för djurägarna. Under Alliansens regeringstid överfördes dessutom djurskyddskontrollerna från kommunerna till länsstyrelserna för att få en bättre, likvärdig och framför allt säkrare kontroll över hela landet.

Enligt ett kongressbeslut från ett av regeringspartierna, Miljöpartiet, ska tiden vridas tillbaka och Djurskyddsmyndigheten återinrättas. Detta vore väldigt olyckligt för ett modernt land som Sverige med ett högt anseende i djurskyddsfrågor.

Regeringen har under tre år aviserat att det ska komma en djurskyddsproposition; eftersom propositionen ännu inte har nått riksdagen finns det anledning fundera över vilka frågor som den kan komma att innehålla. Framför allt önskar branschen en långsiktighet i frågor som rör djurskyddet och uppskattar inte stora tvärvändningar som upprättandet av en ny myndighet kan komma att innebära.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

Avser statsrådet och regeringen att göra verklighet av Miljöpartiets förslag och återinrätta Djurskyddsmyndigheten i Sverige?