Fråga 2016/17:1570 Ökat bostadsbyggande med fyrspår Stockholm–Uppsala

av Pyry Niemi (S)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Det behövs fler bostäder i Sverige. Bostadsbristen dämpar tillväxten och minskar människors frihet. Efter åtta borgerliga år utan imponerande byggtakt har både Stockholm och Uppsala sedan valet och maktövertagandet nu tagit ledartröjan i bostadsbyggandet, och man når i dag rekordnivåer. Trots detta är bostadsbristen fortsatt ett stort problem. I Uppsala och Stockholm står sammanlagt över 630 000 människor i bostadskö. Bostadsbristen bromsar tillväxten och försvårar företags och andra organisationers etableringar i regionen. EU-myndigheten EMA, som har Stockholm som möjligt säte efter brexit, är en etablering som ställer krav på tillgång till bostäder.

Det finns möjligheter att bygga fler bostäder mellan städerna. Redan i dag har Uppsala och Knivsta kommun utbyggnadsklara planer på 60 000 bostäder, vilka är knutna till utbyggnad av nya spår. Det finns ingen tilltänkt järnvägssträcka i Sverige som skulle ge lika många bostäder per kilometer som fyrspår på hela sträckan mellan Stockholm och Uppsala skulle ge.

När förslaget till ny nationell plan för transportsystemet presenteras i höst är det viktigt ur ett bostadsbyggnadsperspektiv att det innehåller förstärkningar av järnvägen mellan Stockholm och Uppsala. Fyrspår på hela denna sträcka är nödvändigt för ett ökat bostadsbyggande i Sveriges största arbetsmarknadsregion.

Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Peter Eriksson:

 

Ser statsrådet sträckan mellan Uppsala och Stockholm som ett prioriterat område för framtida möjligheter till storskaligt bostadsbyggande?