Fråga 2016/17:1569 Ökad svensk konkurrenskraft vid införande av EU-beslut

av Jörgen Warborn (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Svenska företags konkurrenskraft baseras i stor utsträckning på hur regler och byråkrati i vårt land står sig gentemot andra länder. Inom ramen för EU blir Sverige och svenska företag föremål för en lång rad lagar och regler. Hur dessa implementeras får direkta följder på svensk konkurrenskraft gentemot våra europeiska grannar. Därför vore det på sin plats att överväga någon form av system för hantering inför implementeringen av ett EU-direktiv.

I Danmark finns det danska Implementeringsrådet, som har till uppgift att granska och ge råd om implementeringen av europeisk lag i Danmark. Syftet är att öka dansk konkurrenskraft, säkerställa transparens och tydliggöra politiska mål.

Detta råd jobbar enligt fem principer: Överskrid inte minimikraven i EU:s regelverk, missgynna inte danska företag, var flexibel och använd undantag när det är möjligt, använd alternativ till regelverk när det är möjligt och inför inte nya regelverk före stadgad deadline.

Med anledning av ovan vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg följande:

 

Anser ministern att en svensk motsvarighet till det danska implementeringsrådet skulle kunna stärka svensk konkurrenskraft?