Fråga 2016/17:1559 Kvalitet för patienten

av Cecilia Widegren (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Nu har slutbetänkandet av välfärdsutredningen Kvalitet i välfärden, SOU 2017:38, skickats på remiss till berörda myndigheter och aktörer i välfärden.

Att mäta och följa upp kvalitet och resultat är centralt i hälso- och sjukvården samt den medicinska forskningen. Ilmar Reepalus utredning underkänner emellertid kvalitetsmätning som basen för den svenska hälso- och sjukvårdens utveckling. Därtill påstår han att det är för svårt och krångligt att mäta kvalitet i välfärden och att det därför egentligen är bättre att avstå.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys sammanfattar i sin rapport patientlagens genomförande med orden ”lag utan genomslag”. Rapporten pekar ut att huvudansvaret för detta misslyckande ligger hos de ansvariga politikerna, som måste prioritera patientlagen och patienternas rättigheter mycket högre.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys rapport visar vidare att patienter i liten utsträckning nyttjar möjligheten att söka vård över landstingsgränserna. Känner patienten inte ens till möjligheten är det förstås svårt att nyttja den. Det är tydligt att patienten nästan inte fått någon information alls om vad patientlagen ger för rättigheter. Därtill saknar de ofta information om vårdgivarnas kvalitet och resultat. Då blir det svårt för patienter och anhöriga att fatta övervägda val baserade på lättillgänglig information om kvalitet och väntetider i vården.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vilken analys gör ministern av möjligheterna att styra, följa upp och redovisa kvalitet i vården, och vilka nya konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att utveckla uppföljningen av kvalitet och se till att informationen når ut till patienterna?