Fråga 2016/17:1551 Förebyggande åtgärder mot mässling

av Saila Quicklund (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

I en Facebookgrupp erbjuds föräldrar att låta sina barn komma i kontakt med barn som bär på mässling. Detta är inte olagligt, men det är högst olämpligt eftersom sjukdomen kan vara direkt farlig för vissa grupper, inte minst barn.

Barn mellan sex och nio månader är särskilt utsatta. Att smittas av mässling kan riskera att leda till svåra sjukdomar, som lunginflammation och hjärnhinneinflammation, vilka kan ge komplikationer för resten av livet.

Det är ytterst allvarligt med det motstånd som finns bland föräldrar och vissa organisationer som aktivt motarbetar möjligheten att fler barn ska få ta del av det allmänna vaccinationsprogrammet.

Det allmänna vaccinationsprogrammet för barn är helt avgörande för att förebygga sjukdomar som bland annat mässling. Innan vaccination mot mässling infördes drabbades 30 000–50 000 personer i Sverige av mässling. I dag drabbas färre än 60 personer per år av mässling. På det sättet har hundratals liv också kunnat räddas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

Hur avser ministern att agera för att bredda kunskapen om och tillgången till det allmänna vaccinationsprogrammet för att på så sätt förebygga förekomsten av bland annat mässling?