Fråga 2016/17:1542 Det svenska snuset

av Sten Bergheden (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Enligt en ny observationsstudie från Karolinska Institutet ger snusande inte en ökad risk för bukspottkörtelcancer. Det finns även data som tyder på att snus kan hjälpa vissa människor att sluta röka. Givetvis har snuset negativa hälsoeffekter, men snusandet är markant mindre farligt än rökning. Enligt EU:s vetenskapliga kommitté SCENIHR är snuset 90 procent mindre skadligt än cigaretter.

Cirka 1 miljon svenskar snusar. Det finns stora produktions- och exportmöjligheter för snuset i Sverige. Enbart i Västra Götaland jobbar ca 800 personer på snusfabrikerna i Kungälv och Göteborg. I dagsläget exporteras snuset till USA och Norge men det råder exportförbud inom Europeiska unionen. Detta är en outnyttjad marknad. 

Snusproducenterna agerar på en marknad som är hårt reglerad av EU-regler och skatter. Skatten på snus har höjts med närmare 300 procent de senaste tio åren. Under senare tid har det varit en debatt kring om smakmärkningen ska tas bort i Sverige. Enligt statistik från tobaksindustrin är en betydande majoritet av de som brukar smaksatt snus medelålders kvinnor som tidigare varit rökare. Om smaken på snuset inte längre får skrivas ut på snusdosan finns det en risk för att denna försäljning avstannar. Frågan är då vilka tobaksprodukter som kommer väljas i stället.

Den tidigare Tobaksdirektivsutredningen mötte stor kritik eftersom utredaren inte gjorde en tydlig skillnad mellan snus och cigaretter, trots studier som visar att snuset är 90 procent mindre skadligt än cigaretter. Regeringen har tidigare aviserat att den ämnar lägga fram en tobakspolitisk proposition baserad på utredningens förslag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll: 

 

När ämnar ministern och regeringen lägga fram en tobakspolitisk proposition, och kommer propositionen att göra en tydlig skillnad mellan cigaretter och snus då snus är mindre farligt?