Fråga 2016/17:1539 Bosättningslagen

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har under de senaste tre åren tagit emot uppemot 300 000 asylsökande. Enbart under 2015 ansökte 160 000 personer om asyl i Sverige. Vi har haft det största flyktingmottagandet – ställt mot folkmängd – i EU under lång tid. Den senaste prognosen från Migrationsverket visar att 34 700 personer beräknas söka asyl i Sverige under 2017. Det stora flyktingmottagandet har skapat en mycket ansträngd situation för många kommuner. Många kommuner har svårt att klara sina nuvarande kvoter och få fram bostäder till nyanlända, något som det tidigare har rapporterats om i medierna.

Enligt uppgifter från kommunalpolitiker har Migrationsverket nyligen gett besked om att nyanlända som har tilldelats en kommun genom den nya bosättningslagen kommer att ”lämnas på trappen till kommunhuset” även om det inte finns boende i kommunen. Detta innebär att kommunerna i en sådan krissituation skulle behöva ordna högst provisoriska former av boende till de nyanlända, något som kan innebära allt från boende i gymnastiksalar till gamla kontorslokaler.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Är ministern beredd att vidta några åtgärder, t.ex. genom att förtydliga regelverket, för att den av Migrationsverket aviserade tillämpningen inte ska bli verklighet?