Fråga 2016/17:1532 Tillgänglighet på nattåg

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Regeringen planerar att införa en flygskatt, och syftet påstås vara att fler ska välja att åka tåg i stället för flyg. Om så är fallet är det viktigt att säkerställa att alla ska kunna åka just tåg, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller ej.

För den som försöker åka nattåg mellan Stockholm och Boden och använder rullstol så bygger den resan på att det finns personer som kan följa med och som hjälper till att lyfta upp rullstolen upp och ned från tåget. Detta trots att du har en biljett med handikappkupé och har bokat ledsagare till och från tåget. Du får ändå inte hjälp upp och ned från själva tåget. Om du i stället hade valt att flyga mellan Stockholm och Luleå hade det fungerat utmärkt med passagerarassistans, och du hade blivit hjälpt till och från din stol på flyget.

SJ är ett helstatligt bolag kontrollerat av regeringen, och det är anmärkningsvärt att personer med rullstol inte kan åka nattåg på grund av sin funktionsnedsättning. I andra sammanhang brukar regeringen peka på brister mot anpassning rörande privata företag, och självklart borde statliga bolag vara ett föredöme i den här frågan.

Jag förutsätter att ansvarigt statsråd delar min uppfattning om att man i Sverige 2017 ska kunna resa med det statliga bolaget SJ även om man använder rullstol.

Därför vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

På vilket sätt följer statsrådet upp att även personer med en funktionsnedsättning kan resa med nattåg till och från Norrbotten?