Fråga 2016/17:1498 Minderåriga som befinner sig i landet utan att söka asyl

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

För en tid sedan avskaffades id-kontrollerna i Skåne. Antalet asylsökande har sedan dess inte förändrats nämnvärt, däremot har antalet försök att illegalt ta sig in i landet ökat kraftigt. Sannolikt har även antalet personer som faktiskt lyckas att göra det ökat. Antalet direktavvisningar har blivit fler under de timmar på dygnet som gränspolisen är på plats. Sedan id-kontrollerna försvann görs ett tjugotal direktavvisningar per dag, jämfört med en handfull tidigare.

Bland de som nu kommer till landet utan giltiga resehandlingar och inte heller söker asyl finns ett stort antal ensamkommande barn. Orsaken till att de inte söker asyl kan skifta från fall till fall men resultatet blir att ett stort antal barn befinner sig i landet utan att myndigheterna med säkerhet vet var de är eller vad de gör. Många av barnen ansluter sig till de gäng av barn och ungdomar som har dykt upp i de centrala delarna av landets storstäder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att lösa problemet med utländska ungdomar som befinner sig illegalt i Sverige och inte sökt asyl?