Fråga 2016/17:1490 Löshundsjakt

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Enligt ett förslag från Miljöpartiet ska jakt med löshund förbjudas med hänvisning till att viltet blir stressat och tar sin tillflykt till vägar och därmed blir föremål för viltolyckor.

Sverige har en lång tradition av etiskt baserad jakt och en välbeprövad och traditionell löshundsjakt. Det är en jaktform som bygger på tradition och etik och där viltet tas om hand på ett bra sätt. För vårt nordiska landskap passar denna jaktform väldigt bra.

Jägarnas insatser är dessutom av yttersta vikt för den svenska viltvården. De frivilliga insatser som görs av Sveriges alla jägare bidrar till livskraftiga viltstammar i hela landet. Jägarna bidrar med kunskap genom inrapportering av vilt och den etiskt viktiga arbetsuppgiften att eftersöka just trafikskadat vilt. En annan viktig insats är jägarnas arbete med att förhindra invasiva viltarters framfart och därmed flera farliga parasiter som kommer med nya arter över Sveriges gränser. Ett förbud mot löshundsjakt skulle försvåra jägarnas möjlighet att jaga och därmed försämra svensk viltvård.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Avser statsrådet att införa ett förbud mot löshundsjakt i Sverige?