Fråga 2016/17:1481 Tydliga besked kring en översyn av artskyddsförordningen

av Kristina Yngwe (C)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Skogsnäringen har länge brottats med problem som bottnar i hur Sverige implementerat artskyddsförordningen. Markägare stoppas från att avverka sin skog på grund av att länsstyrelsen hittat arterna lavskrika och bombmurkla i området. Grundproblematiken är att Sveriges implementering av EU:s art- och habitatdirektiv och fågeldirektiv har skapat en rad oklarheter som påtalats från olika håll.

Mark- och miljööverdomstolen konstaterar i ett fall i februari att det inte varit lagstiftarens avsikt att bestämmelsen i 8 § artskyddsförordningen ska ges en sådan tillämpning att pågående markanvändning avsevärt försvåras och konstaterar att artskyddsförordningen är ofullständig. Generaldirektörerna för Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har också i ett gemensamt brev till regeringen framhållit behovet av en översyn av artskyddsförordningen på grund av ett rättsosäkert läge.

Miljöminister Karolina Skog uttalade nyligen att regeringen inte har några planer på att göra en översyn av artskyddsförordningen. Samtidigt går landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ut och säger att det inte är klart om det blir en översyn av artskyddsförordningen eller ej. Det är mycket beklagligt att två statsråd ger olika besked i en för svenska skogsägare så viktig fråga, och vi vill därför veta vad regeringen egentligen avser att göra. 

Min fråga till statsministern är mot den bakgrunden:

 

Hur ställer sig statsministern och regeringen till en översyn av artskyddsförordningen?