Fråga 2016/17:1471 Riksväg 83

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Riksväg 83 mellan Hennan och Ramsjö i Gävleborg stängs av veckorna 21–27 på grund av en brorenovering, utan dialog mellan Trafikverket och de boende eller Ljusdals kommun, vilket ställer till med stora praktiska problem.

Region Gävleborg är via X-Trafik ansvarig myndighet för den regionala kollektivtrafiken och fick av den anledningen tidigare i år ett meddelande från Trafikverket om att man planerade stänga en bro vid riksväg 83 norr om Hennan i september innevarande år. Detta hade gett en relativt god framförhållning för att ordna ersättningslösningar för den trafik som påverkas. För drygt två veckor sedan fick X-Trafik ny information via sin bussentreprenör, vars chaufför uppmärksammat att det satts upp skyltar på plats vid bron, som meddelade att stängningen skulle ske redan kommande vecka. Detta hade alltså inte kommunicerats från Trafikverket. Orsaken till tidigareläggningen är heller inte redovisad av Trafikverket.

Att med så kort varsel ordna ersättningstrafik fullt ut är enligt X-Trafik i princip omöjligt, enligt den information som Ljusdals kommun har erhållit. Orsaken till detta är att de fordon, buss och taxi, som finns har andra uppdrag under så kallad dimensionerande tid, alltså då skol- och arbetspendlare reser, och att det därför inte finns möjlighet att exempelvis sätta in taxi som ersätter bussförbindelser.

Ljusdals kommuns skolskjutshandläggare fick genom ett samtal från en förälder vetskap om stängningen föregående helg. Kommunen har därefter upphandlat trafik som till stor del löser elevernas resor, men flera kategorier resenärer ställs utan den kollektivtrafik som normalt körs tidigare och senare under dagen än elevskjutsar.

Trafikverkets pressjour har sagt till Ljusdals-Posten att information om stängningen har lämnats till kommunen, men ingen ansvarig person på kommunen har fått någon formell information om avstängningen. Det finns inte heller någon skriftlig information från Trafikverket som kommit till kommunens diarium.

Att med så kort varsel stänga en riksväg under så lång tid som sju veckor utan att ordna ett ersättningsalternativ ger givetvis stor negativ påverkan på samhället. Förutom påverkan på kollektivtrafik, persontrafik och den stora mängd godstrafik som går denna väg i stort sett dagligen sker stängningen under en mycket trafikintensiv del av året, då vägen används frekvent av turister.

Trafikverket verkar inte heller ha presenterat information om avstängningen på sin hemsida, där information om vägprojekt annars publiceras. Detta medför sannolikt att resenärer har sämre möjlighet att planera om sina resor utifrån avstängningen.

Den alternativväg som kan användas är en länsväg med låg standard; bland annat har den grusbeläggning och medför en väsentlig förlängning av färdvägen för boende mellan Hennan och Ramsjö. Dessa faktorer kan även ha betydelse för blåljusinsatser, färdtjänst, hemtjänst, sjukresor med mera.

När staten genom Trafikverket i det här fallet gör i och för sig lovvärda renoveringar av en bro men genom ingrepp som ger en betydande negativ påverkan är det av stor vikt att det sker såväl med långsiktig planering som med dialog med de kommuner som berörs och som får hantera de praktiska konsekvenserna.

Min fråga till statsrådet Anna Johansson är:

 

Hur säkerställer statsrådet att dialog sker mellan Trafikverket och kommunerna i den här frågan?