Fråga 2016/17:1467 Växande vårdköer

av Cecilia Widegren (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Över 100 000 människor står i dag i vårdköer i Sverige. Därtill är det stora skillnader i väntetider beroende på var i Sverige man bor. Detta är helt oacceptabelt.

Av regeringens skrivelse 2016/17:102 Utvecklingen inom den kommunala sektorn framgår bland annat att avseende de medel som betalades ut till landsting/regioner under 2016 för insatserna gällande väntetiderna i vården 2015 endast ”krävdes att de tog fram en handlingsplan för de insatser som de planerade att genomföra, samt att de lämnade rapporter till den nationella väntetidsbasen”.

Vad gäller utbetalade medel avseende regeringens så kallade professionsmiljard, som inleddes 2016 som en överenskommelse mellan regeringen och SKL, framgår av skrivelsen att ”den ovan nämnda överenskommelsen innehåller inga prestationskrav eller villkor för att få ta del av medlen”. Resurserna betalades i stället ut i relation till respektive landstings befolkningsandel.

Resultatet av regeringens medvetna omläggning av alliansregeringens prestationsbundna kömiljard, som halverade vårdköer, till helt prestationslösa statsbidrag är att vårdköerna ökar kraftigt. Det är ett rejält underkännande av den hittills förda politiken. Nu avser regeringen att utforma en tredje version av detta statsbidrag på lika många år.

Av regeringens skrivelse framgår vidare att Socialstyrelsen allra senast den 15 maj 2017 ska lämna sina iakttagelser beträffande såväl 2015 som 2016 års överenskommelser om denna miljard.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vilken analys gör ministern av att vårdköer ökar, och är ministern och regeringen beredda att införa konkreta prestationsbundna inslag för att vända utvecklingen av växande väntetider för operationer inom specialistvården?