Fråga 2016/17:1456 Vilseledande information om livsmedels ursprung

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Högre konsumentmedvetenhet vid val av livsmedel är en positiv utveckling. Flera branschinitierade har därtill underlättat för konsumenter att lättare kunna göra medvetna val. Detta vidareutvecklas och kontrolleras ständigt, för att medvetna konsumenter inte ska bli lurade utan tryggt och enkelt ska kunna välja till exempel närproducerat, lokalodlat eller härförädlat.

En studie som genomförts av branschorganisationen Svensk Fågel visar dock på fortsatt problematik. Studien visar att konsumenter vilseletts att köpa kycklingspett från utlandet. Under december 2016 genomfördes en pilotstudie i delikatessdiskarna hos 71 större matbutiker runt om i landet. När personalen fick frågan om kycklingspettens ursprung svarade de ofta att de var svenska, men vid närmare kontroll med leveranterör visade det sig att merparten av spetten kom långt ifrån, inte sällan från Bulgarien eller till och med Thailand. I endast fem av de tillfrågade butikerna var de färdiga kycklingspetten tillagade av svensk kyckling. 

Sverige har hårdare krav på god djurhälsa, djurhållning samt kontroll av bruket av antibiotika. Därtill fick exempelvis thailändsk kyckling rött ljus i WWF:s köttguide på grund av bristande kontroll på antibiotikaanvändningen. Därför är det av vikt att svenska konsumenter som vill göra ett medvetet val enkelt ska kunna göra det.

Det är inte rimligt att det ska vara svårt för konsumenter att ta del av varifrån kött, grönsaker eller andra livsmedel kommer, vare sig vid frysdisken eller när det gäller färdiglagad mat, då det i dag mer eller mindre försvårar insyn och kontroll i vad man köper.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka konkreta åtgärder avser regeringen och statsrådet att vidta för att säkerställa konsumenters tillgång till lättillgänglig information och förenkla medvetna val av livsmedel?