Fråga 2016/17:1454 Bagateller som ligger till grund för utvisning

av Fredrik Malm (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Återigen ska en person som jobbar och bidrar till svensk tillväxt utvisas. Stjärnprogrammeraren Tayyab Shabab får inte stanna i Sverige enligt Migrationsdomstolens beslut. Det handlar om att hans tidigare arbetsgivare missat att ansluta honom till företagets tjänstepensionsförsäkring. Felet har rättats till och Tayyab Shababs nya arbetsgivare har alla försäkringar på plats.

Gång på gång har Liberalerna och Alliansen, bland annat i socialförsäkringsutskottet, påtalat att ändringar måste ske, men regeringen gör ingenting. Det innebär att fler som Tayyab Shabab kommer att utvisas. Liberalerna anser att människor som jobbar, gör rätt för sig och bidrar till svensk tillväxt inte ska utvisas på grund av bagateller som en tidigare arbetsgivares misstag. Det måste i stället finnas möjlighet att se till helheten och uppsåt i bedömningen av det enskilda fallet. 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Avser justitie- och migrationsministern att ta initiativ till lagändringar som gör att människor inte längre utvisas på grund av mindre fel som exempelvis en tidigare arbetsgivare har gjort?