Fråga 2016/17:1449 Minskat matsvinn

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Matsvinn påverkar såväl miljö som samhällsekonomi. När stora mängder mat slängs går den cirkulära ekonomin miste om sekundär råvara – och arbete som kunde lett till att fler munnar mättas går om intet och blir i stället bara bidragande till nytt avfall. Som ett exempel på vad detta innebär kan nämnas att den svenska livsmedelshanteringen står för ca 50 procent av vår totala övergödning och ca 25 procent av vår totala klimatpåverkan enligt Naturvårdsverket.

Matsvinn förekommer i hela produktions-, försäljnings- och konsumtionskedjan för livsmedel. Det är alltså ingen överraskning att det krävs en bred palett av åtgärder för att komma till rätta med denna stora utmaning på ett nationellt plan.

Detta var något som den moderatledda alliansregeringen tog fasta på. Genom ett riktat uppdrag till Livsmedelsverket år 2013 gjordes ett gediget grundarbete, tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket, när man kartlade matsvinnets omfattning och diskuterade lösningar. Slutrapporten presenterades den 22 mars 2016.

Flera av förslagen är fortsatt aktuella i dag och kräver ett genomförande om Sverige ska nå målet om att halvera matsvinnet till år 2030. Ett av de områden som kräver insatser är den mat som av olika anledningar inte kan ätas av människor. I rapporten redogörs för ett arbete som handlade om hur man på bästa sätt kan tillvarata denna mat, och rapporten slår fast att lagstiftningen på detta område i viss utsträckning snarare driver svinn än minskar det. Lagstiftningen upplevs som krånglig, med många villkor och restriktioner när det gäller livsmedelsavfall från djur. Det framhålls även att framför allt kravet på att butiker måste registrera sig som foderleverantörer för att kunna lämna överbliven mat till foder upplevs som ett stort hinder.

Mot bakgrund av att regeringen i sin proposition En livsmedelsstrategi för Sverige(2016/17:104) satt upp ett mål om fortsatta regelförenklingar i syfte att stärka konkurrenskraft och lönsamhet (sid. 22) finns det nu ett ypperligt tillfälle för regeringen att visa sin handlingskraft.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Har regeringen och statsrådet initierat ett arbete i syfte att underlätta för butiker som vill minska sitt matsvinn genom avsättning till foder?