Fråga 2016/17:1403 Företagskapningar

av Boriana Åberg (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Ett antal fall av företagskapningar, och försök till kapningar, har uppmärksammats den senaste tiden. För att visa hur enkelt det är att ta kontrollen över ett företag kapade två skånska journalister ett litet företag och publicerade sedan en artikel om hur de gått till väga. Tilläggas bör att journalisterna inte fullföljde kapningen fullt ut. Syftet var att visa på de kryphål som finns i dagens system. Genom att anmäla ändringar i styrelsen till Bolagsverket och därefter registrera obehöriga personer till nyckelposter ges bedragaren full kontroll över företaget och dess ekonomi. Sedan är det fritt fram för bedragaren att köpa varor och tjänster eller teckna avtal i det kapade företagets namn. Det här är en allvarlig brist i säkerheten för företagare. 

Lagstiftningen och regelverket har bevisligen inte hängt med i utvecklingen, och vi måste därför göra det säkrare att vara företagare. Det ska inte vara möjligt att göra ändringar i ett företags styrelse utan att vara behörig och utan att på ett tillfredsställande och rättssäkert sätt identifiera sig som behörig. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förhindra att obehöriga personer genom falska anmälningar om ändringar i styrelser tar över företag?