Fråga 2016/17:1394 Bankers huvudkontor i Sverige

av Jörgen Warborn (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Finansminister Magdalena Andersson har tidigare uttalat sig positivt om att Nordea överväger att flytta sitt huvudkontor bort från Sverige.

Mätt i börsvärde ligger Nordea i den översta toppen bland bankerna i Europa. Banken är omtyckt och har därför ca 11 miljoner kunder och 31 000 anställda. Nordea är en viktig aktör som bidrar både till välfärden och till välbehövlig konkurrens inom bankvärlden. Banker är och kommer fortsatt att vara väsentliga för att näringslivet och privatpersoner ska kunna finansiera drömmar samt för samhällelig utveckling. 

I tider av förhandlingar mellan EU och Storbritannien om brexit kan vi se hur finansbolag väljer att lämna Storbritannien för att etablera sig i andra länder. Det vore önskvärt om dessa finansbolag söker sig till Sverige. Förutom att skapa jobb och bidra till starkare konkurrens skulle dessa bolag kunna stärka vår välfärd.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Avser finansministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att banker och finansbolag behåller sina huvudkontor i Sverige, och i så fall vilka åtgärder?