Fråga 2016/17:1392 Kontinuitet i sjukvården

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Patienter som behöver kontinuitet vid sitt sjuk- och hälsobesök ska stå i fokus när politiken målstyr verksamheterna. Sverige har blivit ett land där stafettläkare i dag är en etablerad anställningsform och där verksamheter betalar dyrt för att få tillgång till den personal som de behöver. Runt om i vårt land kan en stafettläkare arbeta år efter år och få en tjänst med högre lön samtidigt som denne också förhandlat bort det viktiga arbetet med den administration som behövs för att verksamheter ska fungera och vara till nytta för medborgarna.

Sverige har ett inbyggt fel i sjukvårdssystemet när fokus på att skapa kontinuitet för patienter i vården sätts åt sidan och man i stället belönar ett system där läkarna rör sig över landet. När det bästa för en patient är att ha en fast läkarkontakt och ett team kring sig så måste detta också vara målsättningen för att öka kvaliteten i vården. Vi behöver ha ett skyddsnät som bygger på det vi ska åstadkomma för våra samhällsmedborgare.

Det är oacceptabelt att människor som behöver sjukvård hamnar i kläm när verksamheten som ska vara ett stöd och ge hjälp har andra prioriteringar i fokus.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll: 

 

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av det som framförts, och i så fall vilka?