Fråga 2016/17:1381 Det utlovade undantaget från trängselskatt i stadsdelen Backa i Göteborg

av Lars Hjälmered (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

För några år sedan infördes trängselskatt i Göteborg. Utformningen av systemet och placeringen av betalstationer blev milt uttryckt problematisk för boende i stadsdelen Backa på Hisingen i Göteborg. Synpunkter från boende och verksamma i stadsdelen ledde till att olika alternativa lösningar togs fram och diskuterades.

Efter en av alliansregeringen utförd utredning föreslogs att bilister som är folkbokförda i stadsdelen Backa skulle slippa trängselskatt när de kör in eller ut ur stadsdelen. Det är en lösning som har kommit att kallas Backaundantaget. Från början var det tänkt att Backaundantaget skulle ha genomförts årsskiftet 2014/15, men så skedde inte. Före valet 2014 lovade Magdalena Andersson att införa undantaget, men det har finansministern ännu inte gjort.

Den 19 oktober 2016 beslutade riksdagen om betänkandet SkU5 Särskilda bestämmelser om undantag från trängselskatt för Backaområdet i Göteborg. Beslutet innebär att särskilda bestämmelser om undantag från trängselskatt införs för Backaområdet i Göteborg. Beskattning vid betalstationerna Södra Tagenevägen, Skälltorpsvägen, Backadalen, Tingstadsmotet avfart E6 och Tingstadsvägen kommer att ske endast vid genomfartstrafik genom Backaområdet.

Riksdagens beslut innebär också att regeringen bestämmer vilken dag lagändringarna ska träda i kraft.

Av regeringens proposition 2015/16:191 framgår att "ett undantag för Backaområdet ska träda i kraft så snart som möjligt. Lagarna ska träda i kraft den dag regeringen bestämmer. Äldre bestämmelser i lagen om trängselskatt ska fortfarande gälla för passager av betalstationer som sker före ikraftträdandet".

Av skatteutskottets betänkande 2016/17:SkU5 framgår att "det föreslagna undantaget bör träda i kraft så snart som möjligt”.

På Västsvenska paketets webbplats står: "Riksdagsbeslutet innebär att Trafikverket kan fortsätta upphandlingen av kontrollstationer och skriva kontrakt med den entreprenör som sedan ska utföra arbetena. Det är planerat att göras i slutet av 2016.” Vidare står det: ”Backaundantaget kommer sedan att börja gälla från den dag regeringen bestämmer."

Det har nu gått sju månader sedan riksdagen fattade sitt beslut om Backaundantaget. Regeringen har ännu inte fullföljt sin del för att Backaborna ska slippa tyngas av oket från de problematiska betalstationerna.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

När beräknar finansministern att Backaundantaget införs av regeringen?