Fråga 2016/17:1379 Sveriges framtid som välfärdsnation

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I höstas föreslog utredaren Ilmar Reepalu ett vinsttak för privata välfärdsföretag. Han fick också ett tilläggsdirektiv om att titta på hur olika kvalitetsmått kan förbättra vård, skola och omsorg. Att inte Ilmar Reepalu gillar valfrihet och privata alternativ i välfärden var känt redan innan utredningen startades. Reepalu har inte utrett hur kvaliteten i välfärden ska kunna bli bättre utan varit helt inriktad på hur man ska bli kvitt privata aktörer. Reepalus utredningsförslag innebär i praktiken ett näringsförbud för fristående aktörer inom välfärden då reglerna slår ut de allra flesta välfärdsföretag.

Det måste gå att ställa kvalitetskrav i sjukvård och skola för att förbättra välfärden. Men när Reepalu presenterade sista delen i sin utredning fanns inga konkreta förslag på kvalitetsmått. Välfärden garanteras genom att kvaliteten säkerställs, inte genom att människors valfrihet bestrids. Ilmar Reepalus linje hotar familjers, patienters och elevers möjligheter att välja de verksamheter som passar dem bäst. Detta är ett hot mot hela Sveriges framtid som välfärdsnation.

Sammanfattningsvis behöver Sverige ett tydligt regelverk för att mäta kvalitet och uppföljning inom både privat och offentligt utförd verksamhet, i stället för att begränsa människors valfrihet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi: 

 

Avser statsrådet att ta initiativ till ett tydligt regelverk för att mäta kvalitet och uppföljning inom både privat och offentligt utförd verksamhet, och i så fall när?