Fråga 2016/17:1376 Växande vårdköer

av Cecilia Widegren (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Över 100 000 människor står i dag i vårdköer i Sverige. Därtill är det stora skillnader beroende var i Sverige man bor. Detta är helt oacceptabelt.

Nuvarande regering har medvetet tagit bort det redskap (kömiljarden) som bidrog till att halvera väntetiderna gällande operation inom specialistvården. Nu är vårdköerna tillbaka på samma höga nivåer som år 2007. Detta enligt Sveriges Kommuner och Landstings sammanställning av väntetider enligt vårdgarantin.

Nu signalerar regeringen att den ska införa en ny miljard, kallad patientmiljard, i vården. Det är oklart exakt hur den ska finansieras och vad den ska innehålla. Hur dagens vårdköer ens ska kunna halveras ger regeringen inga svar på. Det går heller inte att utröna om det kommer att förekomma några som helst prestationskrav i den nya skisserade åtgärden.

När det gäller nuvarande professionsmiljard skriver regeringen i sin skrivelse 2016/17:102 Utvecklingen inom den kommunala sektorn att ”den överenskommelsen innehåller inga prestationskrav eller villkor för att få ta del av medlen”. Detta är inte ett seriöst sätt att arbeta med riktade statsbidrag. Dessa ska vara uppföljningsbara, tidsbegränsade och i görligaste mån resultatinriktade.

Att vårdköer nu ökar kraftigt är ett underkännande av den hittills förda politiken.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga regeringen och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vilken analys gör ministern av att vårdköerna växer, och vilka konkreta prestationsbundna åtgärder avser ministern och regeringen att patientmiljarden ska innehålla för att vända utvecklingen?