Fråga 2016/17:1375 Ökade resurser till Tullverket

av Thomas Finnborg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Tullens beslag vid våra gränser har ökat kraftigt på senare år, och i dag är även handeln med insmugglade varor som vapen, narkotika och alkohol betydande.

Tullverket är en viktig del av samhällets gränsskydd med uppgift att försvåra möjligheten att föra in illegala varor i landet och i arbetet mot den organiserade brottsligheten. För att klara av sitt uppdrag att upprätthålla en fungerande kontroll krävs det att Tullverket har tillräckliga resurser. På senare tid har vi kunnat ta del av alarmerande uppgifter om att Tullverket är i akut behov av mer pengar och personal. Om ingenting görs måste antalet anställda minska med 135 heltidstjänster fram till år 2020, vilket naturligtvis kommer att få allvarliga konsekvenser för tullens verksamhet. Tullverket har därför begärt en ekonomisk förstärkning för kommande år. Tullen behöver ytterligare 500 medarbetare till år 2020.

I vårpropositionen tillfördes inga ytterligare resurser till tullen trots att regeringen nyligen slopade id-kontrollerna till Sverige och i stället betonade att gränskontrollerna skulle öka och gränsskyddet skärpas. Som kompensation har utökade möjligheter med kameraövervakning och annan utrustning nämnts. Tullen förväntas klara av ännu fler uppdrag utan några extra medel.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

Kommer ministern och regeringen att skjuta till mer resurser till Tullverket, och i så fall när?