Fråga 2016/17:1372 Säkerheten vid landets polisstationer

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I medierna får vi ofta ta del av problemen när det gäller säkerhet vid landets domstolar. Några domstolar har nu påbörjat arbetet med att skärpa rutinerna kring säkerheten, och en del i detta är att kontrollera vad besökarna tar med sig in.

Liberalerna vill uppmärksamma om att situationen också måste förbättras när det gäller polisens verksamheter där allmänheten har tillträde. Det här gäller särskilt när anhöriga, bekanta eller vittnen ska in i de slutna delarna i polisstationen. Med tanke på att en polisstation enligt lag utgör ett skyddsobjekt finns det anledning att se över lagen för att underlätta för Polismyndigheten att kontrollera vad personer har med sig in vid besök. Förslag som bör övervägas är säkerhetsbåge och rätt för polisen att visitera besökare.

Dagens rutiner och regelverk hindrar polisen från att arbeta förebyggande, vilket enligt Liberalerna kräver förändring av lagstiftningen.

 

Mot bakgrund av ovan vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Kommer statsrådet och regeringen att ta initiativ för att tillåta kontroller av besökare som ska in till polisens slutna eller skyddade delar?