Fråga 2016/17:1356 Alkoholfri öl

av Karin Svensson Smith (MP)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

När man är glutenintolerant är det viktigt att kunna lita på varudeklarationerna. Är det gluten i maten så stannar läkningsprocessen upp cirka en månad. Det finns många som är alkoholintoleranta. Dessa personer måste välja bort alkohol för att de inte tål det. Därför är det upprörande att öl med benämningen Alkoholfri och Non-Alcoholic säljs i livsmedelsbutiker och på Systembolaget trots att den innehåller 0,09 procent, 0,2 procent eller 0,5 procent alkohol. Hur kan något som innehåller alkohol få benämnas Alkoholfri?

För de alkoholintoleranta är det livsviktigt att de kan vara helt säkra på att det som dricks är alkoholfritt. För nyktra alkoholister riskerar dessutom även en mycket liten dos alkohol att starta processer i kroppen. Kroppen ”påminns” om sitt beroende. Som det är nu är det bara Estrella, Clausthaler och San Miguel som är helt alkoholfria.

Det är lite enahanda att ständigt behöva välja vatten, cola eller juice som alternativ. På restauranger och på krogen upplevs man som jobbig när man ifrågasätter om deras alkoholfria öl är alkoholfri. Man får be personalen att läsa på flaskan. Det är dags att det städas upp bland de alkoholfria ölen. Om glutenfri mat skulle visa sig innehålla gluten skulle det bli ett väldigt liv! Samma sak gäller för laktos och mjölksyra, nötter etcetera.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att den öl som säljs med benämningen alkoholfri verkligen är det?