Fråga 2016/17:1355 Insatser för växtförädling inom ramen för livsmedelsstrategin

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Regeringen har gett forskningsrådet Formas i uppdrag att ge stöd till insatser för växtförädling inom ramen för livsmedelsstrategin (prop. 2016/17:104). Syftet med uppdraget är bland annat att ”möjliggöra ett jordbruk som bidrar till största möjliga utnyttjande av produktionsresurser liksom jordbrukets anpassning till ett förändrat klimat”.

Forskningen är tydlig med att genmodifierade grödor inte är farligare än traditionell växtförädling. Användningen av genmodifierade grödor kan vara till nytta för den biologiska mångfalden eftersom de blir mer resistenta mot exempelvis växtsjukdomar, vilket innebär att mindre bekämpningsmedel behöver användas. Genmodifierade grödor bidrar även till att mer mat kan produceras med mindre resurser. Detta är helt centralt för att vi i framtiden ska kunna föda vår planets växande befolkning.

En tydlig riskbedömning ska alltid ske innan en ny genmodifierad gröda släpps ut på marknaden för att utesluta negativa effekter av främmande gener i naturen. EU:s livsmedelsmyndighet, Efsa, och Jordbruksverket står för den vetenskapliga säkerhetsbedömningen av genetiskt modifierade grödor på den europeiska respektive svenska marknaden. Det svenska förhållningssättet till beslut om genetiskt modifierade grödor är att luta sig mot expertmyndigheternas bedömningar. En princip som fick stryka på foten i samband med att den rödgröna regeringen tillträdde.

I ljuset av ovanstående gläder det mig att regeringen lyfter behovet av mer forskning inom växtförädling i regeringens uppdrag till forskningsrådet Formas (N2017/02349/SUN) inom ramen för livsmedelsstrategin. Det framgår dock inte om uppdraget endast gäller traditionell växtförädling eller om växtförädling genom genmodifiering är inräknat. Jag hoppas att regeringen överväger båda formerna av växtförädling då det vore bra för den biologiska mångfalden och för att föda en växande befolkning. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur ställer sig statsrådet och regeringen till växtförädling genom genmodifiering och innefattar Formas uppdrag att ge stöd till insatser för växtförädling även genmodifierade grödor?