Fråga 2016/17:135 Åtgärder kring Postnord

av Sofia Fölster (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Under hösten har det framkommit att bristerna inom Postnord aldrig har varit större. Mängder av människor har berättat om brev som inte kommer fram, paket som slås sönder och räkningar som bara försvinner i hanteringen, vilket ibland får ofattbara konsekvenser. Antalet klagomål som riktas mot Postnord från missnöjda kunder steg från ca 5 600 i mars månad till 7 500 i augusti. Post- och telestyrelsen (PTS) rapporterar om en anmärkningsvärd försämring av posthanteringen i Sverige.

Samtidigt visar EU-kommissionens postorgan ERGP att den svenska posthanteringen i dag är sämre än exempelvis posthanteringen i Grekland, Slovakien och Lettland. På endast fyra år har Sverige tappat åtta placeringar i den europeiska rankingen och återfinns i dag på plats 15 av 27.

En välfungerande posthantering är en vital och viktig del i samhällets infrastruktur. Kunderna måste nu återfå förtroendet för Postnord. Postnord är ett statligt bolag och det är upp till regeringen i rollen som majoritetsägare i bolaget att säkerställa att verksamheten avsevärt förbättras.

Utifrån detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

Vilka konkreta initiativ och åtgärder avser närings-och innovationsministern att vidta för att säkerställa att posthanteringen och Postnords verksamhet avsevärt förbättras så att kunderna återfår förtroendet för svensk posthantering?