Fråga 2016/17:1332 Arbetsförmedlingens hantering av sanktioner mot personer med aktivitetsstöd

av Ali Esbati (V)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har granskat Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket vid utredning och beslut när det kan antas att en programdeltagare har misskött sitt arbetssökande.

IAF konstaterar att regeltillämpningen i allmänhet fungerar bra. I nästan 90 procent av de granskade fallen har regelverket tillämpats korrekt. IAF har dock några synpunkter, bland annat när det gäller Arbetsförmedlingens hantering av frånvaro på grund av sjukdom.

Arbetsförmedlingen bedömer sjukdom som giltigt skäl till frånvaro, oavsett när sjukdomen meddelas. IAF menar att Arbetsförmedlingen saknar stöd för denna hantering och att en individuell prövning av om det kan anses giltigt att sjukanmäla sig i efterhand bör göras i samtliga fall. Enligt IAF bör det endast vara giltigt om sjukdomen i sig var skälet till att anmälan kom i efterhand.

Vänsterpartiet anser att Arbetsförmedlingens sätt att hantera denna typ av fall är både rimlig och mer effektiv än att ständigt göra individuella prövningar. Arbetsförmedlingen bör bäst kunna avgöra vad som är den mest lämpliga hanteringen. Det mest logiska vore därför att ändra regelverket så att Arbetsförmedlingen har stöd för sitt nuvarande agerande.

Mot denna bakgrund vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Avser ministern att ta initiativ för att ändra regelverket i enlighet med Arbetsförmedlingens nuvarande hantering så att sjukdom anses som giltigt skäl till frånvaro, oavsett när sjukdomen meddelas?