Fråga 2016/17:1311 Inkludering av funktionsnedsatta i arbetslivet

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I opposition riktade Socialdemokraterna en omfattande kritik mot Arbetsförmedlingen och mot brister i kommunikationen mellan olika myndigheter. I regeringsställning har såväl kritik som förbättringsarbete dock upphört.

I SR P4 Kalmar den 20 april hör man om en person i Kalmar som är född med en cp-skada. Han vill inget hellre än att arbeta, men två myndigheter gör nu sitt yttersta för att ställa till problem. De två myndigheterna har enligt P4 Kalmar olika uppfattningar om arbetsförmågan, vilket har lett till att han har hamnat i limbo och måste klara sig på existensminimum. Försäkringskassan anser att personen är för frisk för att erhålla sjukersättning, medan Arbetsförmedlingen anser att han inte har arbetsförmåga.

Det borde självfallet vara så att två statliga myndigheter – Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan – arbetar tillsammans för att hjälpa unga med funktionsnedsättning att komma ut i jobb och att få en efterlängtad arbetsplats att gå till.

Personen beskriver sig själv i P4 Kalmar som glad, positiv och framåt, men han upplever att hans funktionsnedsättning hindrar honom att få ett jobb. Det är just därför som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan behöver hitta ett arbetssätt som hjälper honom!

Han får inget bidrag från Försäkringskassan, för han anses vara för frisk. Samtidigt menar Arbetsförmedlingen att han inte kan ha ett vanligt jobb på grund av sin funktionsnedsättning.

Maria Persdotter, som är förbundsordförande i RBU, Rörelsehindrade barn och ungdomar, kritiserar i inslaget såväl Arbetsförmedlingen som Försäkringskassan. Hon säger till SR P4 Kalmar att hon väl känner igen bilden av att de inte gör tillräckligt för unga med funktionsnedsättningar som vill ut i arbetslivet.

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är därför:

 

Vad gör ministern och regeringen för att unga funktionsnedsatta ska få adekvat hjälp från Arbetsförmedlingen så att de kan få den hjälp och det stöd som de behöver för att få ett efterlängtat arbete?