Fråga 2016/17:1308 Lantmäteriets handläggningstider

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Nyligen besökte jag kommunledningen i Ljusdal, där jag träffade den moderata kommunstyrelseordföranden Lars Molin. Vi pratade om vikten av regional utveckling och om vilka frågor som är viktiga för kommunen. En av frågorna som kom upp var problemet med att staten lämnar landsbygden med viktiga samhällsfunktioner, och ett exempel på det är Lantmäteriet. Myndigheten har lagt ned sin enhet i Ljusdal, vilket skapar stora problem såväl för boende som för näringslivet i kommunen.

En uppskattad handläggningstid för enkelt ärende, såsom mindre avstyckning eller överföring vid en fastighetsreglering mellan två fastigheter, är cirka ett år innan man får en handläggare. Därefter tillkommer tiden för arbetet. Vid svårare ärenden är väntetiden cirka två år innan man får en handläggare, enligt ansvariga tjänstemän på Ljusdals kommun.

I dag kan det alltså ta upp till två år för ett kvalificerat ärende innan en handläggare tilldelas ärendet, vilket självklart är helt orimligt!

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson är:

 

Vad är statsrådets och regeringens akuta åtgärder för att handläggningstiden hos Lantmäteriet ska gå ned från helt orimliga två år till rimliga två till tre månader?