Fråga 2016/17:130 Högskolors lokalisering

av Christer Nylander (L)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Högskolan Dalarnas styrelse fattade under hösten 2015 ett enhälligt beslut om att tillsätta en utredning som ska se över för- och nackdelar med att samla högskolans verksamhet i Falun. I dagsläget finns det två campusområden: ett i Falun och ett i Borlänge.  Utredningen har belyst frågan ur flera aspekter för att undersöka förutsättningar och konsekvenser av en sammanhållen högskola. Högskolans personal och studenter samt regionens intressenter har getts goda möjligheter att bidra med underlag och synpunkter. Utredningen har gett ett bra underlag för högskolan att fatta beslut i lokaliseringsfrågan.

Hur en högskola väljer att bedriva forskning och utbildning, inklusive campuslokalisering, ligger normalt inom högskolans eget mandat. Så här sa Helene Hellmark Knutsson i interpellationsdebatten (2015/16:223): ”En högskola har en stor grad av självständighet, bland annat när det gäller sin egen strategiska planering, vilken regeringen generellt också värnar om. Hur en högskola väljer att utföra forskning och utbildning inklusive campuslokalisering och lokaler ligger därför till stor del också inom högskolans egna mandat.”

Jag är därför mycket förvånad över att regeringen nu, med bara några få veckor kvar till beslut i högskolans styrelse, enligt SVT Dalarna avser att tvinga Högskolan Dalarna att bedriva verksamhet i både Falun och Borlänge, oavsett vad den interna utredningen visar och oavsett vad högskolans styrelse och ledning vill.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Avser statsrådet att säkerställa principen om att en högskolas val kring hur den utför forskning och utbildning, inklusive campuslokalisering och lokaler, ska ligga inom högskolans egna mandat och inte avgöras av regeringen?